Grönsaker är en viktig del av fåglars kost och bör utgöra ca 15-30 % beroende på fågelart. Grönsaker tillför fågeln vitaminer, mineraler och kolhydrater. Frukt bör bara bestå av ca 5 % av kosten, på grund av det höga sockerinnehållet. Med fördel används obesprutade råvaror, då fåglar är känsliga för giftämnen. Ta bort rester av mat varje dag och gör rent matskålar och dylikt innan nästa servering. Var uppmärksam på att vätskeinnehållet i grönt och frukt kan variera. Detta kommer att synas i urindelen i din fågels avföring, som blir mer våt. Detta är helt normalt men ska inte förväxlas diarré, som kräver omedelbar åtgärd.
Bra grönsaker
- Rädisor
- Morot
- Kokt sötpotatis
- Kål
- Persilja
- Gröna bönor/haricots verts
- Paprika alla färger
- Blomkål
- Broccoli
- Aubergine
- Kålrabbi
- Sockerärtor
- Skalad squash/zucchini
- Skalad rödbeta
- Mörkgröna sallader
- Majs
Bra frukt (alla kärnor tas bort från all frukt)
- Äpple
- Bär
- Mango
- Ananas
- Körsbär
- Banan
- Päron
- Persika
- Granatäpple
- Aprikos
- Vindruvor
Undvik
Människomat, inklusive matrester, kakor, kex, kaffe, kakao, alkohol, salt, avokado, fruktkärnor, svamp, lök i alla former, vitlök, kakifrukter och vanlig potatis även om den är kokt.
Publicerat: januari 2018. Författare: Mette Louise Halck, veterinär, AniCura Københavns Dyrehospital